BEOGRAD U SUZAMA: Simanić, Avramović, Đoković… sve vas volimo!

beograd

Večeras je u centru Beograda organizovan svečani doček košarkaške reprezentacije Srbije koja se sa Mundobasketa vratila sa srebrnom medaljom. Tradicionalno su se navijači okupili ispred Gradske opštine, a na balkonu su osim srebrnih “orlova” izašli i basketaši, ali i najuspješniji teniser svih vremena Novak Đoković.

Svečani doček počeo je u 20 časova. Prije izlaska pred navijače košarkaši su sa stručnim štabom bili na prijemu kod državnih i gradskih vlasti, a tom prilikom obećane su im i premije ukoliko osvoje zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Već par sati prije zvaničnog izlaska sportista na balkon, navijači su veslo pjevali pjesme dok su ih čekali, a za muziku na događaju bio je zadužen Beogradski sindikat.

Okupljene su prvo pozdravili srpski basketaši koji su u Jerusalimu osvojili petu uzastopnu zlatnu medalju na Evropskim prvenstvima. Zatim je na scenu izašao stručni štab, a velike ovacije dobio je selektor Svetislav Pešić koji je na sličan način bio dočekan ispred Gradske opštine i Beogradu i 2002. godine.

Nedugo zatim je došao red i na najveće zvijezde ovog programa. Košarkaši su se pojavili na čuvenom balkonu Gradske opštine, a među njima je bio i rekonvalescent Boriša Simanić. Mnogobrojnoj publici su se obratili kapiten Bogdan Bogdanović i legendarni Aleksa Avramović.

“Konačno vidimo plodove ovoga što smo radili. Hvala vam od srca, sve vas volimo. Ne mogu da ne pomenem ovog momka koji nas je sve ujedinio. On je dao mnogo više od svih nas. Hvala mu na tome. Živjela Srbija. Slava Bogu!” rekao je emotivno jedan od košarkaša koji je osvojio cijeli svijet svojim iskrenim reakcijama, Aleksa Avramović.

Na kraju se na balkonu pojavio i najbolji teniser svih vremena Novak Đoković koji je sa suzama u očima govorio koliko mu znači činjenica da se nalazi na dočeku i da mu društvo prave drugi sportisti.

“Dobro veče Srbijo, Beograde, volim vas! Rijetki su trenuci kad se ostane bez riječi, ovi su jedni od njih. Presrećan sam. Prije svega hoću da čestitam fantastičnim baksetašima i košarkašima i hvala im što su prihvatili da budem dio ovog spektakla. Ovo je ostvarenje dječačkog sna, jer sam kao klinac prisustvovao skupovima proslava fantastičnih uspjeha košarkaša. Jesam bio na “Balkonu” par puta, ali nikada ovako.” rekao je Novak koji se nakon toga poklonio Boriši Simaniću koji je na Svjetskom prvenstvu izgubio bubreg.

“Boriša je heroj nacije i zaslužuje da mu svi skandirate. Na svetu nijedna nacija sportska nema ovaj duh koji mi imamo, živela Srbija!” zaključio je Novak.

Novak Djokovic in tears at the triumphant welcome that Belgrade gave him for his 24th Slam

These images 😳pic.twitter.com/wxvleMThiI

— We Are Tennis (@WeAreTennis) September 12, 2023

Srpski sportisti koji postignu velike rezultate dočekuju se ispred Gradske opštine u Beogradu još od 1995. godine, kada se narod sasvim slučajno okupio da pozdravi upravo košarkašku selekciju nakon osvajanja titule Evropskog šampiona.

Author: Ethan Edwards