Bili su ispraćeni kao autsajderi, a vratili se sa srebrom

Miroslav Mića Berić

Miroslav Mića Berićphoto: Starsport

Proslavljeni košarkaš Miroslav Mića Berić komentarisao je nastup košarkaša na Mundobasketu u Manili, koji su poraženi u finalu od Njemačke.

Srbija je bez najvećih zvijezda stigla do finala Svjetskog prvenstva, gdje je Njemačka na kraju bila bolja rezultatom 83:77.

”Naši košarkaši su navikli naciju da je košarka broj jedan nacionalni sport i da se uvijek ide na zlato. Međutim, ako gledamo stvari unazad, od 2014. godine, ovo je fenomenalan rezultat i uspjeh.” rekao je Berić za N1, pa dodao:

”Pred početak prvenstva, ovog puta, bili smo skeptični da ćemo se vratiti sa medaljom. Na prvenstvu je bilo mnogo favorita, Amerika, Francuska, Španija, Australija. I od te mase reprezentacija, osim Amerike, ni jedna nije došla dotle da igra na kraju za medalju. Naš uspjeh je dvostruk, jer osim toga što smo osvojili sjajnu srebrnu medalju mi smo osigurali i plasman na Olimpijske igre u Parizu, a što je bio i primarni cilj koji nije bio lak.”

”To je značilo da smo morali u najmanju ruku da se plasiramo do polufinala. Na OI idu tri evropske zemlje, Fancuska kao domaćin je bila direktno plasirana. I kada smo gledali utakmicu između Slovenije i Kanade navijali smo da Kanada dobije, da ako uđemo u polufinale budemo rasterećeni jer smo se samim tim plasirali na Ol.” istakao je Mića Berić.

Miroslav ističe da je Njemačka zasluženo slavila.

”Dobila je utakmicu jer je bila bolja u tim ključnim momentima. A nama je malo falilo. Ipak smo mi vicešampioni svijeta. Imali smo sjajan sportski dan, odbojkašice su isto tako bile na milimetar da osvoje zlato, Novak Đoković je uzeo 24. titulu, odbojkaši su se plasirali u četvrtfinale, bio je to zaista sjajan dan za naš sport.”

Berić je naglasio da još uvijek nijesmo svjesni ovog uspjeha.

”Naši košarkaši su bili ispraćeni kao neki autsajderi. Na FIBA listi smo bili deveti, a to znači da se od nas nije očekivalo da stignemo ni do četvrtfinala. Bili smo i oslabljeni, a o tome nije trebalo tada pričati ni tada, a ne treba ni sada. Međutim, ovi naši igrači su, bez obzira na sve, pokazali da su sajni. Mi smo svakako bili najbolji tim na prvenstvu uz Njemačku, možda čak i jači od njih ali poslednju utakmicu nismo igrali kao što smo igrali polufinale ili četvrtfinale.” zaključio je Mića.

Author: Ethan Edwards