Crnogorski košarkaši u avanturu kreću iz trećeg šešira

pariz

parizFOTO: FIBA

Nakon što su na Mudnobasketu zauzeli 11. mjesto na svijetu, crnogorski košarkaši zauzeli su 17.mjesto na FIBA rang listi, pa je sada mnogo jasnije kakav ih put čeka u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

U konkurenciji su 24 reprezentacije koje će biti podijeljene u šest šešira baš na osnovu rang liste koju je napravila FIBA. Prema tome će Crna Gora biti u trećem šeširu uz Portoriko, Dominikansku Republiku i Finsku.

U prvom šeširu su Španija, Slovenija, Litvanija i Letonija. Drugi šešir čine Brazil, Italija, Grčka i Poljska. U četvrtom su Novi Zeland, Gruzija, Meksiko i Liban. U petom se nalaze Hrvatska, Obala Slonovače, Angola i Filipini, a u šestom Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

Svi učesnici žrijebom će biti podijeljeni na četiri turnira na kojima će se takmičiti po šest selekcija, a najboljih šest selekcija sa tih turnira biće podijeljene u dvije grupe sa po tri učesnika.

Nakon međusobnih duela, po dvije ekipe iz obje grupe na svakom turniru igraće polufinale, zatim će se igrati i finale za odlazak u Pariz, a samo pobjednici turnira osvajaju vizu za Olimpijske igre.

Ukoliko FIBA bude pravila raspored grupa na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre u Parizu po sistemu koji je važio i za Igre u Tokiju, grupe će se formirati tako što će u jednoj biti reprezentacije iz prvog, četvrtog i petog, a u drugoj iz drugog, trećeg i šestog šešira.

To bi značilo da su potencijalni rivali u borbi za odlazak u Pariz najboljim crnogorskim košarkašima Brazil, Italija, Grčka, Poljska, Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

Author: Ethan Edwards