Dok sam ja u reprezentaciji stranac neće igrati za Letoniju, Partizan prva opcija u slučaju povratka u Evropu

Bertans

BertansFoto: FIBA

Letonski košarkaš Davis Bertans u rezgovoru za protal “Basket news” govorio je o debitanskom nastupu njegove reprezentacije na Mundobasketu i velikom iznenađenju koje su priredili eliminisavši jednog od glavnih favorita za osvjanje selekciju Francuske.

Košarkaš Dalas maveriksa govorio je o velikoj podršci koja ova reprezentacija ima na ovogodišnjem Mundobasketu.

“To je neverovatno. Za zemlju od manje od dva miliona ljudi da se nađe na Mundobasketu je zaista nevjerovatno i nezamislivo. Vidite koliko navijača je došlo da nas podrži, a zamislite tek koliko ih je u Letoniji, prate nas na velikim ekranima svuda”, rekao je Bertans.

Prije početka govorilo se da bi Majk Džejms mogao bi da dobije letonski pasoš, a ovu informaciju demantovao je košarkaš Dalasa.

“Ja sam izuzetno ponosan na svoju zemlju. Imamo svoje vrednosti i želimo da svako u našem timu bude Letonac. Od 12 igrača u sastavu, svih 12 će biti Letonci, dok god ja igram. To vam garantujem. Pod tim mislim na Letonce koji su rođeni i odrasli u ovoj zemlji, ne nekoga kome je dat pasoš”, rekao je Bertans.

Letonski krilni centar ističe da bi u slučaju povratka u Evropu Partizan bio prva opcija za njega.

“Definitivno. Partizan mi je uvek u mislima i srcu. Ali, videćemo šta nosi budućnost. Ne znam koliko mi je još ostalo da igram košarku i koliko ću od toga da provedem u NBA ligi”, rekao je Bertans.

Otkrio je Bertans i jednu veoma zanimljivu anegdotu sa nekadašnjim trenerom crno-bijelih Duškom Vujoševićem.

“Najpre da napomenem da sam sa 12-13 godina naučio ruski jezik. Kada sam se preselio u Srbiju, trebalo mi je tri mjeseca da razumijem svaku izgovorenu vijest. Onda je trebalo još tri-četiri mjeseca ljudima da saznaju da znam. Plate su kasnile u Partizanu i jednog dana kada je sponzor uplatio novac, trener Duško Vujošević je pitao ko nije dobio novac. Uvijek je Dule govorio na srpskom i to bez prevodioca. Ja sam prvi podigao ruku da tražim novac, a onda mi je on rekao: “Aha, sada razumiješ srpski (smijeh)”. Od tog dana me je stalno vodio sa sobom na konferencije za medije i prije i poslije utakmice kako bih usavršio jezik”, rekao je Bertans.

Pročitajte i ovo:

Author: Ethan Edwards