ESPARGARO SPROVEO PLAN U DJELO: Banjaja nije ozbiljno povrijeđen

espargaro

espargaroFOTO: REUTERS/Nacho Doce

Vozač Aprilije Aleš Espargaro ispravio je prošlogodišnju grešku u trci za Veliku nagradu Katalonije i slavio u parc-fermeu dupli podijum sa Mavrikom Vinjalesom.

Ovo je još jedan istorijski dan za Apiliju čiji su vozači zauzeli prvo i drugo mjesto što je prvi put u istoriji šampionata da su se dva vozača italijanskog tima našla na prva dva stepenika postolja u istoriji. Treće mjesto na postolju pripalo je vozaču Pramak Dukatija Horheu Martinu.

The best trophy presentation ever! 🙌❤️#CatalanGP 🏁 pic.twitter.com/qHngKiy6g8

— MotoGP™🏁 (@MotoGP) September 3, 2023

Iako je Aprilija napravila fantastičan posao ovog vikenda, sve je palo u zaborav već u prve dvije krivine kada su se desila dva velika incidenta nakon kojih su dvojica vozača prebačena u medicinski centar.

U prvoj krivini prvog kruga dogodio se masovni incident u kom su učestvovali Enea Bastijanini, Žoan Zarko, Aleks Markez, Fabio Di Đanantonio i Marko Beceki.

Za incident u prvoj krivini krivim je proglašen Enea Bastijanini koji je i najgore prošao od svih vozača jer je hitno prebačen u medicinski centar.

U drugoj krivini čuveni “highside” incident imao je aktuelni šampion Franćesko Banjaja koji je na sredini staze doživio pad nakon koga je preko njegove noge motociklom prešao Bred Binder. Davide Taroci je poslao ohrabrujuću poruku svima rekavši:

“Peko je imao tešku politraumu, motor ga je pregazio u predjelu femura i tibije. Napravili smo rendgenske snimke ovog područja i otkrili smo malu povredu za koju ne znamo da li je aktuelna ili stara. Uradićemo hitno CT skeniranje i zato smo ga poslali u opštu bolnicu.”

“Na kranijalnom, torakalnom i abdominalnom nivou je sve vrijeme bio normalan. Bio je pri svijesti i orijentisan. To je slika koju smo vidjeli je iz konvencionalne radiologije, tako da je teško biti siguran da nema prijeloma. Potrebno je uradite CAT skeniranje.” rekao je čelnik Dukatija.

Dok se čeka konačna informacija o Banjajinom stanju on još uvijek drži prvu poziciju u šampionatu sa 260 bodova, 50 više od Španca Horhea Martina. Na trećem mjestu nalazi se Beceki sa 189 bodova.

Najbolje iz današnje trke definitivno je izvukao Aleš Espargaro koji je nakon trke u intervjuu izjavio da svoju dugo očekivanu pobjedu na domaćem terenu posvećuje “Peku” te da se nada da povreda neće biti strašna.

“This win is for @PeccoBagnaia”

Class, @AleixEspargaro 👏#CatalanGP 🏁 pic.twitter.com/86EG4RHJPi

— MotoGP™🏁 (@MotoGP) September 3, 2023

Narednog vikenda MotoGP karavan seli se u Misano gdje će se voziti trka za Veliku nagradu San Marina.

Author: Ethan Edwards