FIA će pregledati sve bolide

fia

fiaIzvor: REUTERS/Simon Wohlfahrt

Međunarodna automobilska federacija (FIA) sumnja da neki timovi u šampionatu krše tehničke propise Formule 1.

Kako navodi “Motorsport” moguće je da neki timovi koriste prednja krila koja izvode savijanje, a koja timovi dobrovoljno traže kako bi povećali svoje performanse na stazi.

FIA je odmah izdala tehničku direktivu kako bi razjasnila svim timovima koji dizajn krila je prihvatljiv u pogledu fleksibilne karoserije.

U dokumentu koji je proslijeđen svim timovima Formule 1 nakon trke za Veliku nagradu Holandije, FIA izvještava da timovi koriste “lokalizirane i namjerno dizajnirane zone usklađenosti” i “relativno kretanje između susjednih komponenti” kako bi se značajno povećala sila pritiska.

Ovaj dokument takođe podsjeća da svaki dizajn koji zadovoljava gore navedeni opis krši član 3.2.2 Tehničkih propisa Formule 1. Ovaj član ukazuje da sve komponente koje direktno ili indirektno utiču na aerodinamičke performanse automobila moraju biti “čvrsto fiksirane i nepokretne sa u odnosu na njihov referentni okvir definisan u članu 3.3”. Odnosno, svako ko pretrpi fleksiju veću od dozvoljene krši normu.

Članak ukazuje da „osim toga, ove komponente moraju stvoriti jednoliku, čvrstu, tvrdu, kontinuiranu i nepropusnu površinu u svim okolnostima“.

Nakon trke za Veliku nagradu Italije u Monci FIA će pregledati sve bolide kako bi se utvrdio da li je neki od timova prekršio to pravilo i ako da koliko.

Author: Ethan Edwards