FUDBALERKE ŠPANIJE JOŠ UVIJEK U CENTRU PAŽNJE: Ministarstvo im prijeti ozbiljnim kaznama

španije

Fudbalerke Španije su još od osvajanja titule šampionki svijeta u postale glavna tema polemisanja, a one su i nakon toga nastavile borbu koju su započele prije godinu dana, no njen kraj je velika neizvjesnost sada.

U septembru prošle godine 15 fudbalerki se pobunilo protiv selektora Horhea Vilde i Fudbalskog saveza. Tražile su bolje uslove i da selektor ne bude “tiranin”.

Malo toga su dobile tim protestom, a mnogo više izgubile pošto većina od njih nije bila dio reprezentacije na Mundijalu.

Osvajanje titule šampionki svijeta ostavljeni je u drugi plan nakon incidenta Rubijalesa sa Dženifer Ermoso. Tadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Španije podnio je ostavku, protiv njega je podnijeta krivična prijava za seksualni napad i prinudu, stručni štab je podnio ostavku, a selektor dobio otkaz.

Zapravo se ništa drastično nije promijenilo sem to što je na mjesto selektora Španije izabrana nekadašnja Vildina pomoćnica i bivša reprezentativka Monserat Tome Vaskez.

A fudbalerke, njih 39, stupile su u novi štajk i najavile da se neće odazvati novim pozivima reprezentacije sve dok ne dođe do konkretnih i korektnih promjena u savezu, u odnosu prema fudbalerkama, ali i generalno ženama u sportu.

Tome Vaskez je zbog toga odlučila da na nekoliko dana odloži spisak igračica za prve utakmice Lige nacija, a onda se odlučila da ga ipak objavi. Na njemu se nalazi 15 igračica koje su nosile dres reprezentacije na Mundijalu, a od njih 23 čak 20 ih je potpisalo saopštenje kojim najavljuju bojkot.

Na spisku nema Alesije Puteljas koja je među najglasnijima kada je riječ o bojkotu, a jedna je od najboljih igračica na svijetu te bi izostavljanje sa spiska trebalo da joj bude veliko upozorenje.

Osim nje, na spisku nema ni Dženi Ermoso, uz objašnjenje da je to za njeno dobro i da se na taj način štiti savez. Ona je na društvenim mrežama kratko napisala “Da me zaštite od čega?“, a dodala je i da je to samo dodatni način na koji Savez želi da razjedini igračice i samo pokazuje novu strategiju prijetnji fudbalerkama.

Tome Vaskez je javno poručila fudbalerkama da od njih očekuje da se pojave na okupljanje i da će, ukoliko to ne bude slučaj, biti adekvatno kažnjene i izbačene iz sistema saveza. One su dobile rok da se oglase ili da se u ponedeljak u podne pojave na okupljanju. Ni jedna od njih nije se oglasila u tom roku, ali je zato stiglo saopštenje koje je u ime igračica koje štrajkuju objavilo Udruženje profesionalnih fudbalera.

„Još jednom žalimo što nas naš Savez stavlja u situaciju koju nikada nismo željele. Detaljno ćemo proučiti koje su to pravne posledice kojima nas Savez izlaže tako što nas stavlja na spisak iako smo tražile da na njemu ne budemo zbog stvari koje smo jasno navele i objasnile. Nakon detaljnih razgovora sa Savezom odlučile smo da je ovo najbolji potez za našu budućnost i naše zdravlje.“ poručile su između ostalog fudbalerke koje ostaju pri odluci da ne igraju mečeve Lige nacija.

Iz Ministarstva sporta Španije u utorak je stigla potvrda da će igračice biti kažnjene ukoliko se ne pojave na okupljanju i ne budu igrale.

Kazne koje mogu biti sprovedene mogu biti novčane, od tri do 30 hiljada eura, ili susprenzija u trajanju od dvije do 15 godina.

Author: Ethan Edwards