HENRIK DETMAN: Ne volim strance u reprezentaciji

Henrik Detman

Nekadašnji selektor Njemačke Henrik Detman nije imao previše lijepih riječi kada se radi o naturalizaciji pojedinih igrača.

Finski stručnjak se prvo dotakao slučaja Kajla Andersona, koji će na predstojećem Mundobasketu nastupati za reprezentaciju Kine.

”Andersonom slučaj je pomalo nejasan. Ta odluka sigurno nije pala na nekom nivou u Kini. Pozitivan imidž se gradi kroz sport, a vlade ga finansiraju.” rekao je Detman.

Nekadašnji trener Bešiktaša i Strazbura ističe kako nikada nije popustio kada su opcije vezane za naturalizaciji igrača stavljanje na dnevni red.

”Odolijevao sam tome i za vrijeme selektorskog mandata, a to je ostavilo najveće posljednice u mom odnosu sa tamošnjim savezom. Sjetite se primjera kada su Omara Kuka pitali šta mu se najviše sviđa u Crnoj Gori, a on dao odgovor kako nikada nije bio tamo.” istakao je Henrik.

Former German NT coach Henrik Dettmann resents the Spanish team's decision to naturalize Lorenzo Brown, calling it a shame 😳 pic.twitter.com/QnkNKg6oWW

— BasketNews (@BasketNews_com) August 14, 2023

Prošlo Evropsko prvenstvo obilježila je naturalizacija Lorenca Brauna, koji je bio jedan od najzaslužnijih igrača Španije, koja je osvojila Eurobasket.

”Zamjeram Špancima jer je sramota ako morate to da radite da bi savladali selekciju kao što je Finska.” zaključio je Detman.

Njemačka i Finska će na predstojećem Mundobasketu igrati u grupi E, gdje su još Australija i Japan.

Author: Ethan Edwards