Hvala ti Pike, ubio si Dejvis kup!

tenis

tenisFOTO: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Već su četiri godine od kada je format Dejvis kupa promijenjen, ali se bura ne smanjuje ni sada kada Đerard Pike, bivši fudbaler Barselone, inače taj koji je predvodio te promjene uz saglasnost ITF-a, više nije učesnik.

„Hvala ti, Pike. Veoma smiješno!“ napisao je Sten Vavrinka na Tviteru uz fotografiju sa meča Francuska – Švajcarska u Mančesteru pred nekoliko desetina gledalaca, većinom iz lože.

Thank you @3gerardpique @ITFTennis 🤬🤦🏻‍♂️! @DavisCup France vs Switzerland in Manchester lol pic.twitter.com/XqcqSQEURd

— Stanislas Wawrinka (@stanwawrinka) September 12, 2023

Španac je odmah reagovao na te prozivke:

„Prošle godine je grupna faza imala 113.268 gledalaca. Uporedi brojeve sam, ali mi više ne organizujemo. Pitaj ITF.“ uzvratio je Pike podsjetivši da je ugovor sa njegovom kompanijom “Kosmos” raskinut.

Međutim, umjesto da dobije ovu polemiku, Pike je dobio još žešći odgovor.

„Kako se usuđuješ da nešto kažeš!? Zajedno sa ITF bukvalno si ubio Dejvis kup, jedan od stubova tenisa. Zato molim te, zapuši usta.“ napisao je Žilijan Beneto, bivši teniser, a sada selektor Francuske u Bili Džin King kupu.

I Mardi Fiš, takođe bivši teniser i selektor reprezentacije SAD-a, se pridružio optužbama.

„Ubio si Dejvis kup!“.

Glavna zamjerka Pikeu i Međunarodnoj teniskoj federaciji je činjenica da se malo mečeva igra pred domaćom publikom pa su tribine uglavnom prazne.

S druge strane, glavni problem starog formata Dejvis kupa jesu otkazi najboljih igrača, a on još uvijek nije riješen. Ove nedelje samo jedan teniser iz prvih deset igra – Novak Đoković.

Za desetak dana je izborna Skupština ITF-a u Meksiku i očekuje se da sadašnji predsjednik Dejvid Hegerti gubitkom plati ceh ove promjene. Glavni suparnik je Njemac Ditlof fon Arnim koji je već obećao povratak Dejvis kupa na stari format, kako bi se mečevi igrali pred domaćom publikom i tribine bile daleko punije nego sada.

Author: Ethan Edwards