MINUT ĆUTANJA U AUSTRIJI: Preminuo izvršni direktor Pjađa

minut

minutFOTO: REUTERS/Marco Bucco

Roberto Kolanino, predsjednik i izvršni direktor Pjađa, preminuo je u 80. godini života, a uoči Sprint trke u Austriji u padoku je održan minut ćutanja.

Kolanino je smatran vodećom figurom u italijanskoj ekonomiji i poslovnom svijetu, a svoju profesionalnu karijeru započeo je 1969. godine, ali se najviše pamti po svom dolasku u Telekom bez presjedana 1999. godine, radu u Alitaliji i ponovnom pokretanju Pjađa.

Nakon što je 1981. osnovao Sogefi, koji je, pod njegovim vođstvom, postao jedna od glavnih italijanskih grupa u automobilskom sektoru, 1996. je nastavio ravnati Olivetijem, kompanijom koji je opravio nakon ozbiljne krize, navode lokalni mediji.

Tri godine kasnije, pokrenuo je najveću ponudu za preuzimanje u Italiji do danas, ukupne vrijednosti više od 60.000 miliona eura, za preuzimanje 51% Telekoma Italija, čime je dobila međunarodnu slavu.

U telekomunikacijskom gigantu ostao je do 2001. godine, a od 2003. preuzeo je i kontrolu nad grupom Pjađo, dok je 2008. postao jedan od tri osnivača Kaia (Italijanske avio kompanije), poznatih kao “hrabri kapetan” da preuzme Alitaliju i izbjegne pripajanje te kompanije sa AirFranceom.

Nakon 2017. godine fokusirao se na pokratanje Pjađo grupe u čemu je vrlo brzo i uspio.

MotoGP šampionat odao je počast Koloninu uoči današnje Sprint trke minutom ćutanja na startno-ciljnom pravcu.

A minute’s silence to pay our respects

Roberto Colaninno, Piaggio Group Chairman and CEO, has sadly passed away

Our thoughts are with Roberto’s family and friends at this difficult time pic.twitter.com/Tw6TXLIddx

— MotoGP™🏁 (@MotoGP) August 19, 2023

Author: Ethan Edwards