MOTOGP SVIJET PRIMIO ŠOKANTNU VIJEST: Preminuo Majk Trimbi

motogp

motogpIzvor: MotoGP

Na zvaničnom sajtu MotoGP šampionata kasno sinoć objavljena je vijest u smrti izvršnog direktora Međunarodnog udruženja timova za drumske trke (IRTA) Majka Trimbija koji je preminuo u 74. godini života.

Trimbi je bio izuzetno važna ličnost u šampionatu, a ovaj sport danas izgleda onako kako izgleda upravo zahvaljujući njemu.

On je bivši trkač kojem je u velikoj mjeri pomogla njegova supruga Iren, koja je bila na čelu sidikata vozača Grand Prija 1982. godine, a ona mu je pomogla u tome da poboljšaju plate za takmičare i poboljšaju bezbjednost.

Godine 1986. Trimbi je osnovao i vodio IRTA-u, koja je i do današanjeg dana zvanično tijelo za trkačke timove u padoku preko kog su timovi uključeni u proces donošenja odluka u šampionatu.

Majk Trimbi je u petak bio u Misanu gdje se ovog vikenda vozi trka za Veliku nagradu San Marina i Riminija, ali je u petak kasno objavljena informacija da je u Misanu i preminuo.

Izjava iz MotoGP-a glasila je: “Majk Trimbi je nažalost preminuo. Osnivač i izvršni direktor IRTA-e i ikona MotoGP-ja, Trimbi će zauvijek ostati upamćen. “Dorna Sports”, i cijela MotoGP porodica, šalju svoje najdublje saučešće Majkovoj supruzi Ireni, njegovoj porodici, prijateljima, kolegama i voljenima u ovom najtežem trenutku. Majk je bio jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji trka ovog šampionata. Njegov život, postignuća i sjećanje će se slaviti tokom preostalog dijela Velike nagrade San Marina dok se padok udružuje u njegovi čast.”

MotoGP™ is saddened to hear about the passing of Mike Trimby, founder and CEO of IRTA.

We are sending our deepest condolences to Mike’s wife Irene, family and loved ones.

Mike will forever be remembered as one of the most important figures in the history of motorcycle racing. pic.twitter.com/wx456ky3Zb

— MotoGP™🏁 (@MotoGP) September 8, 2023

Author: Ethan Edwards