Mundobasket je dokaz da je ABA liga neophodna

petrović

petrovićIzvor: KK Budućnost

ABA Superkup je u Podgorici okupio osam timova iz regiona, koji će se tokom tri dana boriti da stignu do trofeja, ali i što bolje forme pred start ABA lige, Eurokupa i Eurolige.

Takmičenje kojim se otvara košarkaška sezona okupila je u Podgorici brojna poznata imena, a među njima se našao i Aleksandar Petrović – legendarni jugoslovenski košarkaš koji je bio oduševljen organizacijom ovog skupa.

“Budućnost je uložila velike napore i zaista je uspjela u cilju, pa sada može da se pohvali vrhunskom organizacijom takmičenja. Kasno sam doputovao, pratio sam samo poslednji meč prvog dana, ali siguran sam da će ljubitelji košarke uživati u sjajnim mečevima do kraja.” rekao je Petrović, pa nastavio:

“Mislim da je nedavno završeno Svjetsko prvenstvo pokazalo koliko se dobra košarka igra u regionu. Treba pomenuti te sjajne rezultate. Srbija je osvojila srebrnu medalju, Slovenija je sedma, dok je Crna Gora 11. na svijetu. To su zaista rezultati koji su fantastični. Ako znamo koliko je igrača, što direktno, što indirektno, igralo upravo u ABA ligi poslednjih godina, onda dolazimo do jasnog zaključka da je to pomoglo svim reprezentacijama da naprave tako dobre rezultate.”

Nekadašnji selektor Hrvatske, BiH i Brazila nije imao dilemu kada je govorio o ABA ligi – ona je spas za region.

“Činjenica je da je ABA liga potrebna svim državama u regionu, ne samo da bi se mi okupljali, već jednostavno ako se svi zatvorimo u svoja mala nacionalna prvenstva veliko je pitanje šta ćemo imati od toga. Za sve najbolje klubove iz okruženja ovo je najbolji projekat koji u ovom momentu mogu dobiti.” rekao je Aleksandar Petrović.

Petrović, koji je sa Cibonom dva puta bio prvak Evrope, tri puta šampion Jugoslavije i šest puta osvajao trofej Kupa, naglasio je od kolikog je značaja Superkup za sve klubove iz regiona.

“Nakon reprezentativnih obaveza treba se odmah prebaciti na klupske. Ovo je na neki način povratak Superkupa, jer se nije igrao već tri godine i samim tim je bitan za sve klubove, posebno jer je ovo završni dio priprema, tako da će svih osam ekipa imati tri jake utakmice. Samim tim sve ekipe imaju priliku da kroz učešće u Superkupu dodatno podignu formu i spreme se za početak ABA lige, odnosno obaveza na evropskoj sceni.” zaključio je Petrović.

Author: Ethan Edwards