NA DANAŠNJI DAN: Rođen jedan od najboljih napadača svih vremena

Ronaldo napadač

Ronaldo napadačFoto: Twitter/ LetDesSports

Ronaldo Luis Nazario de Lima, za neke “pravi ili debeli Ronaldo” ali sigurno jedan od najboljih napadača svih vremena, rođen je na danšnji dan u Rio de Ženeiru prije 47 godina.

Iako je njegov rođenje u Brazilu registrovano četiri dana kasnije, u knjizi Džejmsa Mozlija “Ronaldo: Putovanje genija” navodi se da je Brazilac rođen 18. septembra.

Jedan od najvoljenijih i najboljih napadača svih vremena sa uspjehom je nastupao za velike rivale u Španiji – Real Madrid i Barselonu, odnosno u Italiji – Inter i Milan.

Svoju evropsku karijeru počeo je 1994. godine kada je iz Kruzeira pojačao PSV Ajndhoven, a već nakon dvije godine u Holandije skauti Barselone su brzo reagovali i doveli Brazilca koji je u holanskom klubu na 57 meča postigao 54 gola.

Samo godinu dana nakon plesa u Kataloniji gdje je nastavio da trese mreže protivnika, uz 47 golova na 49 utakmica zabilježio je i 13 asistencija, odlučio se za novu promjenu sredine.

Reagovao je Masimo Morati i doveo Ronalda za 26,5 miliona, a pet sezona donosio je “Il fenomeno” radost navijačima “neroazura”.

Florentino Perez je 2002. godine formirao ekipu moćnih “Galktikosa”, a najveće pojačanje predstavljao je dolazak napadača Intera koji je nakon problema sa koljenom odigrao odlično Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji.

Za 45 miliona eura, Ronaldo se vratio u Španiju ali je za pet sezona uspio da osvoji samo jednu titulu španske La Lige i Superkup Španije.

Međutim, golovi ni u “kraljevskom klubu” nisu izostali – 177 nastupa i 103 gola uz 35 asistencija.

Povrede koljena mučili su fudbalera koji je čuvenim “bicikl” driblingom izbacao protivnik iz ravnoteže, a nakon dolaska u Milan 2007. godine uz probleme sa viškom kilograma desila se i nova povreda koljena.

Pokušavao je u Kruzeiru da oživi svoju karijeru ali je 2011. godine odlučio da stavi tačku.

MUNDIJAL 2002. GODINE I FRIZURA ZBOG KOJE SU PLAKALE MNOGE MAJKE

Nakon jezive povrede koljena na Olimpiku, 2000. godine, njegov povratak vidjeli smo na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. kada je pokzao da magija iz njegovih nogu nije nestala.

Posebnu pažnju na ovom šampionatu privukla je frizura koju je nosio legendarni napadač.

Ćelava glava uz malo kose u prednjem dijelu postao je njegov zaštitni znak, a godinama kasnije je otkrio da se sa ovom frizurom pojavio kako bi se manje pričalo o njegovim povrijeđenim koljenima.

“Imao sam problema sa koljenom i svi su pričali o tome. Odlučio sam se tako ošišati i kad sam se pojavio na treningu reprezentacije svi su me u čudu gledali. Onda su počeli pričati samo o mojoj frizuri, a manje o povredi. To mi je omogućilo da puno opuštenije igram”, otkrio je Ronaldo.

Ronaldo je sa osam golova vodio Brazil do titule na Mundijalu, a nakon prvenstva kao uzora su ga mnogi dječaci kopirali i tražili da se ošišaju kao on.

“Užasna frizura. Izvinjavam se svim majkama koje su vidjele svoju djecu u istom izdanju”, poručio je Ronaldo.

Ronaldo danas slavi 47. rođendan, a trenutno je jedan od vlasnika špnaskog Valjadolida i brazilskog Kruzeira.

Pročitajte i ovo:

Author: Ethan Edwards