Na snazi nova tri pravila

deiveson figueiredo UFC

deiveson figueiredo UFCphoto: twitter/MMA

Asocijacija bokserskih komisija odobrilo je tri nova pravila koja će u narednom periodu uticati na UFC.

Do promjene je došlo prethodne nedjelje u Las Vegasu na sastanku, a izmjene će zvanično biti unijete u pravilnik ‘Ujedinjenih pravila MMA’.

U pitanju je pravilnik kojem se dijeli pravda u elitnoj promociji UFC, kao i u organizacijama Belator, PFL, mnogim balkanskim MMA promocijama.

1. Ukoliko borac zaradi posjekotinu prilikom nedozvoljenog ili slučajnog udarca, moći će da dobije pomoć ‘katmena’ u oktagonu, a sudija će morati da zaustavi vrijeme.

Ranije je borac morao da čeka kraj runde kako bi mu se ukazala pomoć poslije slučajnog ili nedozvoljenog udarca.

2. Ukoliko borac dobije prst u oko, sudija je dužan da mu dozvoli više vremena za oporavak ali i da mu automatski pruži vlažnu gazu ili peškir kako bi mu pomogao, što ranije nije bilo dozvoljeno.

Trenutno borac ima pet minuta za oporavak od povrede oka, ali u praksi 300. sekundi nikada ne bude iskorišćeno. Povrede oka mogu biti opasne po zdravlje UFC borca, ali i da imaju ogroman uticaj na konačan ishod borbe.

3. Ovo pravilo tiče se razdvajanja boraca, tj. vraćanje boraca u poziciju u kojoj je borba prekinuta. Ako sudija prekine borbu kako bi izdao javnu opomenu, oduzeo bod ili zatražio ljekarsku intervenciju, nikada ne smije vratiti borca u poziciju bolju od one u kojoj je bio prije prekida.

Djeluje da je do ovih promjena trebalo doći ranije, jer veoma često tokom UFC borbi takmičar koji krši pravila ne bude adekvatno kažnjen.

Author: Ethan Edwards