Nama nije dovoljno samo da pobijedimo…

pešić

pešićIzvor: FIBA

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić pred meč sa Portorikom istakao je da to što je ekipa savladala Kinu njima nije dovoljno, već da moraju konstantno napredovati.

“Ovo je početak prvenstva, kao što ste vidjeli. Mi svaku utakmicu želimo da pobijedimo. Ovo je oficijalno takmičenje, prvnestvo svijeta, svaka utakmica je važna. Za razliku od Indijanapolisa, kada se i mogla izgubiti neka utakmica, jer je bio drugi sistem takmičenja. Ovdje nemaš pravo, jer ako gubiš utakmicu, ispadaš iz daljih programa. Prema tome, mnogo je važno da to znamo… želimo da svaku utakmicu iskoristimo.”

Pešić je ovog puta istakao i koji su to ciljevi reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu.

“Prvo, naravno da se pobijedi, drugo i da imamo neke koristi, a to znači da napredujemo. I kad je u pitanju timska igra, i kad je u pitanju individualna igra, važno je da igrači podižu svoju formu, i da nam svaka utakmica donese taj neki kvalitet, ne samo rezultatski.” rekao je na samom početku Pešić.

Selektor je zadovoljan i zalaganjem košarkaša na treninzima.

“Oni su svjesni zašto su ovdje došli, žele da igraju. Vrlo je važna ta unutrašnja komunikacija između njih, to je najvažnije. Jer, kao što vidite, to su igrači od kojih većina nikada nije igrala zajedno, i to traži, ako već ne možemo da na terenu sve postignemo jer nema dovoljno vremena, da oni između sebe komuniciraju. Da navike koje imaju, pokažu prema saigračima, da kažu šta im odgovara, a šta im ne odgovara, i da se na takav način još bolje uigravamo. Znači, trening je i prije treninga, i po završetku. Čitav dan je maksimalna posvećenost, da budemo svaki dan bolji.”

Pešić je prokomentarisao i povredu Petruševa.

“Petrušev je dobro. Malo mu je natekla noga. Večeras nije trenirao, jer nismo željeli da žurimo. Važno je da je snimak pokazao da je sve u redu, i da su tetive u redu, što je dobra vijest. Ipak, nismo htjeli da ga opterećujemo na ovom treningu. Radio je neke stvari koje je mogao da radi, i to je to. Vidjećemo još, ne znam. To ćemo da odlučimo pred utakmicu.”

Osim toga, srpski selektor Svetislav Pešić posvetio je pažnju i onome što se dešava na Mundobasketu – iznenađenja i poraze nekih od favorita.

“Nisam gledao pravo da vam kažem, a nešto sam na kraju gledao Njemačku i Australiju. Znate kako, da li je to sad iznenađenje, po mom mišljenju jeste. Međutim, Dominikanska Republika je već pokazala da može da napravi ta neočekivana iznenađenja. Dobili su Argentinu, sklonili ih sa Svjetskog prvenstva. Pobijedili su dosta utakmica, sada imaju i NBA igrača, što im je dalo poseban kvalitet. On je jedan kvalitet u svakom smislu, i kompletan igrač.”

“Ipak, znate da im dva najbolja igrača iz španske lige, dva spoljna igrača i bekovi i igraju zajedno duže vrijeme, poznaju se dobro. Isto i Italija, mada ne znam, možda su potcijenili, a ovdje, na Svjetskom prvenstvu, potcjenjivanje te obavezno kazni.”

Za sam kraj Pešić je istakao i da je respekt prema sebi jako bitan faktor pri igranju na takmičenjima ove vrste.

“To je baš veliko iznenađenje, uz respekt prema Japanu, mada realno mi znamo da je Finska prava reprezentacija, timska, igraju izvanrednu košarku. Nisam znao da su ispali, to je onako baš iznenađenje. Ipak, kažem, turnir je, svaki dan se igra, dolaze povrede. Eto, Petrušev se povrijedio, ne znamo šta se dešava u ostalim ekipama, nema se vremena za brzu regeneraciju, tako da fokus stvarno mora da bude do kraja, koliko god je moguće. Mi smo to pokazali. Naravno, nisu to protivnici od kojih mi padamo u nesvijest, ali su protivnici koje mi respektujemo i iz tog razloga smo mi sinoć igrali dobro.”

“Prvo, respekt prema sebi, jer ako sam sebe ne respektuješ, neće ni drugi. Ja uvijek govorim igračima, i to je neka moja filozofija, ostani skroman, a vjeruj u sebe. Taj koji ostaje skroman i posle uspjeha, a ima samopouzdanje, ako tu se nađe balans između toga biti skroman i zadržati samopouzdanje, onda sudbina ekipe i tebe samog zavisi baš od tebe. Mi na tu temu mnogo razgovaramo, jer smo nova ekipa. Za sada, u tom pravcu ide dobro. Očekujemo da će se to vidjeti i po igri.” zaključio je Pešić.

Author: Ethan Edwards