NBA nadimci – 11 veličanstvenih

NBA

NBAFacebook: NBA on TNT

Svako vrijeme nosi sa sobom svoju modu i svoje trendove. Par decenija unazad, velikani u NBA karavanu su pored unosnih ugovora dobijali i nešto posebno, jedinstveno i vječno. Nadimke, po kojima će ih pamtiti košarkaška publika u tom i svakom drugom momentu. Nadimaka je bilo raznih i o top listi se da polemisati, a u nastavku teksta, po ukusu autora, slijedi top lista od 11 najboljih, najsimpatičnijih i generalno onih koji sa sobom nose neku veliku simboliku. Nije nužno da nema ljepših, boljih i posvećenih nekim možda i kvalitetnijim igračima.

Black Mamba – nadimak koji je vjerovatno ponajviše rasprostranjen na svijetu i vjerovatno jedini nadimak koji je nadjačao svoje izvorno značenje. Kada se bilo gdje u svijetu pomene sintagma crna mamba, malo će ko pomisliti na tu vrstu zmije, dok će većini asocijacija otići na jednog od najvećih, najinspirativnijih koji su plesali u igri pod obručima. Jedan, jedini, veličanstveni Kobi Brajant, čovjek koji je brojeve 8 i 24 učinio besmrtnim, a svim crnim mambama širom svijeta dao neku novu, pitomu dimenziju.

The Mailman – bio jednom jedan poštar. Karl Meloun, jedan od najboljih strijelaca u istoriji NBA lige, sa ponosom nosi nadimak Poštar. Zajedno sa svojim partnerom, specijalistom za asistencije, Džonom Stoktonom, isporučivao je godinama poklon paketiće protivničkim odbranama i bez dileme, jedan je od najdominantnijih visokih igrača u istoriji lige.

Magic – kada u običnom razgovoru pomenete ime Irvina Džonsona, ništa spektakularno se neće dogoditi u većini slučajeva. Ali kada umjesto Irvin kažete Medžik, moguće je da vas obuzme jeza, jer Medžik Džonson je rijetka košarkaška vrsta koja je jednako dobro mogla da igra od pleja do centra, vrsta koja je kitila svoj CV sve samim titulama, a Los Anđeles Lejkersima, zajedno sa Karim Abdul Džabarom podarila epitet jedne od najboljih franšiza ikada. U svakom slučaju, nadimak koji je postao vremenom mnogo jači od imena.

Doctor J – Filadelfija 76-ersi su definitivno jedna od simpatičnijih franšiza u karavanu koji se zove NBA, a Džulius Irving, poznatiji kao Doktor Džej je jedan od najboljih igrača ikada te franšize. Njegov prime-time je bio u vremenu kada su se spajali ABA i NBA, osvajao je titule u oba prvenstva, a javnosti je bio poznat kao izuzetno brz, eksplozivan igrač, koji je preteča svim današnjim modernim nebeskim skakačima koji sa sobom nose najčistiju košarkašku atratktivnost.

Alan Ijverson

Answer – Početkom novog milenijuma, samo je jedan čovjek znao Odgovor kako se igra protiv granitno jakih Lejkersa. Sam protiv svih, nedovoljno za titulu, ali dovoljno za titulu MVP i nezvaničnu titulu najpopularnijeg košarkaša tog vremena. Alan Ajverson, dečko sa dresovima, bukvar za kros-over i velika legenda NBA košarke. Njegov život, tokom i poslije karijere je takav da će svijet dugo vremena pamtiti čovjeka sa nadimkom Answer.

Worm – Jedna od najintrigantnijih karijera u istoriji NBA lige je ona koju je imao Denis Rodman, od malena poznatiji kao Crv. Krajnje atipičan igrač, kralj igre u odbrani, gospodar skokova pod svojim i tuđim košem, svojeglav i nepredvidiv, uvijek zadužen za šou tajm. Neizostavan faktor u titulama Detroit Pistonsa pod Čakom Dejlijem, na isti način neophodan i u Džordanovim Bulsima. Nadimak koji nije bio toliko široko poznat, ali kakav god da je, ako je Rodmanov, mora na top listu.

Alan Ijverson

Truth – jedan od nadimaka koji su prilično široko zastupljeni. Malo je košarkaških sladokusaca koji ne znaju ko je Istina, ko je čuveni Pol Pirs. Majstor iz Boston Seltiksa, čovjek koji pored prstena namijenjenog prvaku NBA lige ima i preživljen pokušaj ubistva, kada je uspio da se izbori poslije svirepog napada i blizu 10 uboda nožem u tijelo.

The Big Fundamental – čovjek koji je zaista bio temelj, fundament jedne od najboljih ekipa u istoriji NBA. Velikan San Antonio Sparsa, košarkaški sin Grega Popoviča, Timoti Tim Dankan. Jedan od najboljih centara NBA lige, čovjek koji je igrao skromno tiho, ali i čovjek čiji su rezultati odjekivali jako glasno. Čovjek za sva vremena.

King – Jedan je Kralj, jedan je LeBron Džejms. Košarkaški klasik, vladar jedne ere. Sila, snaga, moć, pobjede, trofeji, titule, priznanja. Skromnost, veličina, sve što bi trebalo da odlikuje jednog pravog košarkaškog kralja. Nadimak koji je stečen zaslugom, sa potpunim pravom reklo bi se.

Alan Ijverson

White Chocolate – prolaziće vrijeme i mnogi velikani će da se zaborave, ali sa uvjeren da će se generacije i generacije vraćati izučavanju magije koju je na košarkaškim terenima sijala Bijela čokolada, Džejson Vilijams. Čovjek koji je igrao košarku nekog drugog vremena, košarku koja više liči na video igricu nego na real time. Zabavljač, čovjek za publiku, čovjek koji je bio baš poput svog nadimka. Košarkaški sladak, ali na neki drugi način.

The Big Ticket – za kraj top liste, čovjek na koga sam posebno slab. The Big Ticket – Kevin Garnet #21. Član kuće slavnih, šampion NBA sa Bostonom, ali istinska legenda Minesote. Čovjek koji je cijeli život spakovao u jedan svoj citat – Koliko god jako da radiš, znaj da neko, negdje, radi više od tebe. Taj neko sam ja.

Author: Ethan Edwards