Ne tjeraju se igrači da igraju za reprezentaciju

Donatas Motiejunas

Donatas MotiejunasEurohoops/twitter

Centar Monaka i reprezentacije Litvanije, Donatas Motiejunas, u intervjuu za ‘Basketball Sphere’ govorio je o igranju za selekciju i Mundobasketu.

Član Monaka naveo je i pojedince koji predstavljaju pravi primjer za sve mlađe generacije. Litvanski košarkaš objasnio je sjajan pristup stručnog štaba i odluku da se ranije počne sa pripremama.

”Igranje za nacionalni tim je najvažnija stvar. Od kad smo klinci, igramo za juniorske selekcije i za mene je uvijek bilo važno da budem dio toga. Ja sam već dosta vremena u reprezentaciji.” rekao je Motiejunas.

Naveo je primjere Mindaugasa Kuzminskasa i Jonasa Valančiunasa.

”Savršeni primjer odanosti i emociji za grb i zastavu su Kuzminskas i Valančiunas. Oni su pravi primjer kako treba posvetiti ljeto selekciji i kako nositi dres Litvanije. Za mene su oni primjeri kako košarkaši trebaju biti patriote.”

On je takođe govorio o onima koji se nijesu odazvali pozivu reprezentacije zbog mnogo utakmica tokom sezone i akumuliranog umora.

”Mnogo veterana je pričalo o tome, govorili su loše o mlađim igračima koji nijesu htjeli da igraju. Ja mislim suprotno i pokušavam da ih razumijem. Prije 10. godina stariji igrači nijesu igrali do 90. utakmica godišnje, ali mi igramo. Bilo je situacija gdje nemamo treninge već svaki drugi dan igramo utakmicu.”

”Kad god bi imali veću pauzu, Francuska liga bi ubacila utakmicu u raspored, bili smo iscrpljeni, tako da razumijem one koji nijesu mogli da se odazovu pozivu reprezentacije. Nacionalni tim je mjesto gdje ljudi žele da budu, a ne da ih neko tjera ili pita.” dodao je Motiejunas.

Otkrio je i šta je obećao selektoru Kažisu Maksvitisu.

”Obećao sam selektoru da ću mu biti na raspolaganju jer sam prošle godine imao privatnih obaveza. Dokle god me žele, igraću za reprezentaciju. Nijesam ovdje da osuđujem ili kritikujem one koji ne igraju.” zaključio je centar.

Author: Ethan Edwards