Ne znam ko treba da digne glas

Arteta

ArtetaFoto: Arsenal.com

Trener Arsenala Mikel Arteta izjavio je da je zabrinut za dobrobit igrača zbog penatrpanog kalendara.

Nekoliko igrača doživjelo je povrede već u prvoj nedjelji nove sezone u Evropi.

Jedan od njih je Jurijen Timber, koji će propustiti veći dio sezone zbog kidanja prednjih ukršetnih ligamenata desnog koljena, na debiju za Arsenal protiv Notingem Foresta.

Takođe teže se povrijedio i Emilijano Buendija iz Aston Vile, kao i Kevin de Brujne.

🎙️🇪🇸 Mikel Arteta on the injuries:

“With the matches, the tours, the World Cup in December, plus this, plus that, plus the international matches. It’s a lot. It’s too much for the players. It’s incredibly demanding.

When you look at the next 36 months of the calendar for these… https://t.co/uOeVsTAErg pic.twitter.com/QgLnYVqq1r

— Football Tweet ⚽ (@Football__Tweet) August 17, 2023

Arteta je rekao da to nije slučano i da je posljedica natrpanog kalendara.

”I u prošlosti je bilo utakmica, turneja, ali utakmice, turneje, Svjetsko prvenstvo u decembru, plus ovo, plus ono, plus reprezentacije, to je previše za igrače. To je nevjerovatno zahtjevno. Bolje da i ne gledate kako izgleda kalendar za narednih 36 mjeseci.” rekao je Arteta.

Evropsko prvenstvo će se održati poslije sezone, novo Svjetsko klupsko prvenstvo sa 32. ekipe održaće se između sezona 2025. a potom slijedi Mundijal 2026. godine, prvo na kojem će učestovovati 48. selekcija i koje će trajati nedjelju dana duže.

”Moramo da vodimo računa o igračima. Ali, kao klub, kada da se brinemo o njima? Zaista moramo da sjednemo i razgovaramo o planovima, ali mislim da je prekasno, barem za narednih 36 meseci. Ne znam ko treba da digne glas, ali postoji zabrinutost, velika zabrinutost.” zaključio je Arteta.

Author: Ethan Edwards