PEKOVA APSOLUTNA DOMINACIJA U AUSTRIJI: Tri od tri bitke dobio

peko

Vozač Dukatija Franćesko Banjaja “Peko” nakon uspješnih kvalifikacija i pobjede u jučerašnjoj Sprint trci danas je zapečatio svoju dominaciju u Austriji pobjedom u glavnoj trci.

Peko je od samog početka trke vodio, a jedini vozač koji ga je neko vrijeme pratio bio je Bred Binder.

Banjaja je već nakon šest krugova povećavao razliku u odnosu na vozača KTM-a i ubrzo je trka bila riješena. Ovo je prvi put nakon niza godina da je neki vozač slavio na Red Bul Ringu.

Italijan je svoju startnu poziciju zadržao do samog kraja trke, a Mavrik Vinjales koji je startovao drugi, pao je na destu pozciju još u prvom krugu.

Jedina neizvjesnost koja se desila do kraja trke bila je borba za treće mjesto jer su Banjaja i Binder zapečatili svoje pozicije. Vozači VR46 tima Marko Beceki i Luka Marini brzo su sustigli Aleksa Markeza koji je dugo držao treću poziciju.

Brzo su oba italijanska vozača pretekla Španca, a njihovim manevrima najviše se radovao Valentino Rosi, koji je ovaj vikend proveo sa njima.

Finally, Bez makes the move stick! 👏

And just in time as @Luca_Marini_97 has joined the party! 👀#AustrianGP 🇦🇹 pic.twitter.com/KDICDOYJqG

— MotoGP™🏁 (@MotoGP) August 20, 2023

Peko sada ima 276 bodova u generalnom poretku vozača, a drugo mjesto drži Horhe Martin koji ima 189 bodova. Na trećem mjestu je Marko Beceki koji se osvojenim trećim mjestom u Austriji primakao Martinu, a razlika je samo pet bodova.

Naredna trka vozi vozi se trećeg septembra u na stazi u Kataloniji.

Author: Ethan Edwards