PEŠIĆ JE DOKTOR ZA FINALA: Šest utakmica, šest pobjeda

Pešić Meridian

Pešić MeridianFoto: FIBA

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije, sa klupe je predvodio nacionalni tim šest puta u finalima i u svima je bio uspješan.

Njegov put počeo je davne 1985. godine. Tada je sa reprezentacijom Jugoslavije do 16 godina osvojio zlato na Eurobasketu. U toj ekipi bila su imena poput Divca, Kukoča, Ilića.

Godinu dana kasnije u Austriji je sa godinu dana starijim timom ponovo bio uspješan. Za tu ekipu debitovali su igrači poput Saše Đorđevića, Dina Rađe, Luke Pavićevića, a naredne godine uslijedila je kruna sjajne generacije.

In 1993 Svetislav Pesic coached the german national team to the gold medal at EuroBasket.

2002 Sveti won the World Cup, Germany clinched the third place, the only World Cup medal so far.

Now Pesic with Serbia will face Germany in the final of 2023 World Cup.

What a story. pic.twitter.com/TMOp4RxQSq

— Robert Heusel (@RobertHeusel) September 8, 2023

U Bormiu 1987. godine na Mundobasketu za igrače do 19 godina osvojena je nova zlatna medalja. Tada je Jugoslavija u finalu bila bolja od SAD-a. Pešić je za tri godine, sa mladim igračima, uspio da osvoji tri medalje.

Potom je preuzeo Njemačku i napravio najveći rezultat u istoriji njemačke košarke. Na Eurobasketu Njemačka je, pred domaćom publikom, stigla do zlatne medalje. U finalu su sa 71:70 savladali Rusiju.

Pešić je dobio priliku da konačno trenira seniorsku selekciju svoje zemlje, a Eurobasket 2001. godine bio je u potpunosti u znaku Jugoslavije. Na svakom meču su slavili sa 10 ili više poena razlike, osim u finalu, gdje su savladali Tursku. U toj ekipi igrali su Peđa Stojaković, Dejan Tomašević, Dejan Bodiroga, Predrag Drobnjak i drugi.

Sljedeće godine Pešić je imao pred sobom zadatak da osvoji Mundobasket. Ne treba trošiti riječi na već poznate stvari. U četvrtfinalu protiv SAD-a Jugoslavija je bila bolja, a potom je u finalu pala i Argentina nakon produžetaka.

Danas, poslije više od devet godina, Svetislav ponovo vodi svoju ekipu u finalu i imaće šansu da i u svom sedmom finalu dođe do trijumfa.

Author: Ethan Edwards