POCEKO O IZOSTANKU JOKIĆA: Savršeno razumijem njegovu odluku

Poceko Jokić

Poceko JokićFoto: bolognabasket

Selektor košarkaške reprezentacije Italije Đanmarko Poceko govorio je o izostanku srpskog centra i MVP-a ovogodišnjeg finala NBA lige, Nikole Jokića sa Mundobasketa.

Italija je nakon pobjede na Evropskom prvenstvu u osmini finala i iz prijateljskog Akopolis kupu eliminisala Srbiju, a selektor Italije govoreći za “BasketballSphere” istakao je da razumije Jokićevu odluku da ne nastupi za reprezentaciju na ovom šampionatu.

“Što se tiče Jokića, on je igrao tokom prethodnog ljeta. Mogu reći da je on zaista sjajna osoba i izuzetan košarkaš. Sve najljepše sam čuo o njemu. Ponašao se uvijek profesionalno, ali to su odluke koje igrači ponekad moraju donijeti. Ne samo zbog sebe, već i zbog nekih drugih stvari. Odbiti reprezentaciju ponekad znači odmoriti se.

Nikola Jokić vjerovatno razmišlja o narednoj godini i Olimpijskim igrama. Odazvati se svako ljeto na poziv reprezentacije? To jednostavno nije moguće. Košarka danas nije ista kao u godinama kada sam ja igrao. Koliko je Nikola Jokić odigrao utakmica prethodne sezone u NBA ligi? Ponekad se jednostavno igrač mora odmoriti. Poštujem njegovu odluku. Ponekad morate reći izvinite, ne mogu da igram. Ja savršeno razumijem takve odluke”, istakao je Poceko.

Đanmarko Poceko cijenu reprezentaciju Srbije i bivšu Jugoslaviju, a košarkaški stručnjak rođen u Trstu ističe da je kao dječak više gledao jugoslovensku nego italijansku košarku. Bio je i učesnik jadranske lige kao trener Cedevite. Na klupi tada hrvatskog predstavnika proveo je dvije sezone.

“Imam izuzetno veliko poštovanje prema Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Odrastao sam u Trstu. Kada sam bio dječak gledao sam više jugoslovensku košarku nego italijansku. Partizan, Crvena zvezda, Cibona, Split, nevjerovatni timovi. Kasnije sam proveo i dvije godine u Zagrebu na klupi Cedevite. Moram reći da je u tom vremenu iza nas, u takvoj konkurenciji, bilo lakše osvojiti Evroligu nego domaće prvenstvo. Partizan i sarajevska Bosna bili su bolji od velike većine klubova u Evropi”, poručio je Đanmarko Poceko.

Pročitajte i ovo:

Author: Ethan Edwards