Podsjećaju na devedesete u NBA ligi

Grant Hil

Grant Hilphoto: twitter/Basket_Infos

Grant Hil, koji trenutno radi kao direktor košarkaških operacija SAD-a, govorio je o FIBA pravilima na Mundobasketu.

Jasno je da su oduvijek postojale razlike između FIBA pravila u odnosu na ona u NBA ligi. Uz podatak da sada u najboljoj ligi igra 30% košarkaša koji nijesu iz Amerike, jasno je da proces adaptacije mora ići ubrzanim tokom.

Kada je u pitanju FIBA Svjetsko prvenstvo ili neko drugo internacionalno takmičenje, u SAD-u imaju posebna pravila. Na insistiranje njihovog saveza, oni se uvijek nalaze u hotelu po želji koji posjeduje dvoranu i teretanu, pa na taj način sami organizuju treninge i sve ostalo bez obzira na FIBA pravila.

Kompletan stručni štab selekcije Sjedinjenih Američkih Država broji oko stotinu ljudi.

”Ne sviđa mi se što utakmica traje samo 40. minuta. Volio bih da traje duže, kao u NBA ligi. Sviđaju mi se fizički zahtjevnija igra i agresivnost. Dopušta se više kontakta, što me podsjeća na devedesete godine u NBA ligi.” počeo je Hil.

🇺🇸 Team USA director Grant Hill admits that international players aren’t afraid to face their team anymore 👀#FIBAWC #WinForAll pic.twitter.com/g26ZAtsgx9

— BasketNews (@BasketNews_com) September 3, 2023

”Sviđa mi se ogromna strast koju pokazuju igrači. Igrati za svoju zemlju je razlog više da se pruži maksimum. Očigledna je razlika igrača koji igraju u NBA ligi i onda dođu ovdje. Tada se pretvore u Supermena, igraju na visokom nivou i prikazuju veliki ponos koji se ne može opisati riječima.” istakao je direktor košarkaških operacija SAD-a.

”Mislim da je detalj u kojem najviše uživam činjenica da su se ovi igrači okupili za kratak vremenski period i pokušavaju se prilagoditi jedni drugima. Postoji i nešto što je najvažnije u cijeloj priči, a to su odnosi, konekcije i prijateljstva koja ujedine ekipu i to je nešto što ostaje zauvijek.” zaključio je Hil.

Author: Ethan Edwards