Predmet “zavjera” iz 2008. godine

masa

masaFOTO: REUTERS/Jennifer Lorenzini

Advokatski tim nekadašnjeg vozača Ferarijeve ekipe u šampionatu Formule 1 Felipea Mase najavili su pokretanje pravnog postupka protiv čelnika Formule 1.

Masa i njegovi advokati će tražiti nadoknadu štete zbog navodne “zavjere” koja je odlučila šampionat 2008. godine.

Prethodno je čelnicima F1 dostavljeno formalno pismo, a njega su dobili izvršni direktor Stefano Domenikali i predsjednik Svjetske automobilske industrije Mohamed Ben Sulejman.

Ovo pismo zapravo je dio formalnosti koje se moraju ispoštovati prije pokretanja pravnog postupka.

Advokat koji zastupa Masu tvrdi da je vozač bio “žrtva zavjere koju su organizovali pojedinci iz samog vrha Formule 1 zajedno sa FIA i menadžmentom Formule 1.”

On je dodao i to da je Masa zbog toga ostao bez desetina miliona eura zarade i bonusa te da sve to rezultat namjernog incidenta koji je izazvao drugi vozač na trci u Singapuru 2008. te da je tada sve zataškano da bi tek godinu dana kasnije preraslo u skandal.

Masu je udes koštao odlučujućih poena u borbi za titulu šampiona koja je na kraju priprala vozaču McLarena Luisu Hamiltonu.

Masa je u trenutku incidenta bio na vodećoj poziciji u trci u Singapuru.

Njegovo ispadanje donijelo je Hamiltonu prvu titulu šampiona svijeta u karijeri, a bio je samo jedan poen ispred Mase.

U tom momentu sve je zataškano da bi Pike, vozač koji je udario u Masu, naredne godine izjavio da su mu čelnici tima naredili da “pokupi” Masu sa staze.

“Jednostavno rečeno, gospodin Masa je tada trebao biti šampion, a F1 i FIA su namjerno ignorisali nedozvoljeno ponašanje i prevarom mu oduzele titulu. Gospodin Masa ne može u potpunosti da zna koliki su njegovi finansijski gubici u ovom trenutku, ali smatramo da se mjere desetinama miliona eura. Taj iznos čak i ne pokriva moralne gubitke i štetu nanijetu njegovoj reputaciji.” navodi se u pismu.

Masa je savjet potražio i od nekadašnjeg prvog čovjeka Formule 1, Barnija Eklstona, koji je u martu rekao da je nekadašnji predsjednik FIA Maks Mozli 2008. godine znao da je tadašnji vozač Renoa Nelson Pike namjerno izazvao udes i nije uradio ništa po tom pitanju.

Međutim, samo par mjeseci kasnije je u telefonskom intervjuu za Rojters rekao da se ne sjeća da je dao takvu ili sličnu izjavu, ali je dodao i to da ga ni Masa ni njegovi advokati nisu kontaktirali vezano za tu temu.

FIA se oglasila preko svog portparola koji je potvrdio da je pismo stiglo te da se ova situacija razmatra i da neće dalje komentarisati ovu temu dok se iz Formule 1 nisu oglasili.

Iz advokatske kancelarije koja zastupa Masu čekaju da istekne rok od 14 dana koliko su dali primaocima pisma da na njih odgovore, a onda će pokrenuti zvanični postupak.

Author: Ethan Edwards