ŠPANJOLKE SU PLANETARNE ŠAMPIONKE: Engleska nemoćna u finalu

Španija prvak svijeta

Španija prvak svijetaphoto: twitter/centregoals

Ženska reprezentacija Španije je šampion svijeta u fudbalu, nakon što su u finalu devetog Svjetskog prvenstva za žene savladali Engleskinje minimalnim rezultatom. 

Jedini gol na meču, ali vrijedan pehara namijenjenom šampionkama svijeta, postigla je Olga Karmona.

I jedne i druge igrale su svoje prvo finale Svjetskog prvenstvaci dale su sve što su imale. Ipak, na kraju Špankinje su zasluženo osvojile titulu šampiona svijeta. Engleska je u finalu odigrala možda i najslabiji meč na cijelom turniru.

Osporavan i bojkotovan od strane igračica, selektor Španije Horhe Vilda sada ih je doveo do titule Svjetskog šampiona u seniorskoj konkurenciji nakon što je isto učinio sa selekcijama do 17 i 20 godina. 

Sarina Vigman, jedini trener koji je dvije različite reprezentacije doveo do finala Mundijala, bilo u muškoj bilo u ženskom fudbalu, gubi dva finala u nizu.

Španija je odigrala sjajnu akciju nakon što je loptu uzela na centru. Aitana Bonmati dodala je perfektnu loptu na lijevu stranu, a Olga Karmona je šutirala iz prve i donijela svojoj repezentaciji prednost. Igrao se 29. minut.

Spain have won their first Women’s World Cup! 🇪🇸🏆

It’s heartbreak for England. #BBCWorldCup #FIFAWWC #ESP pic.twitter.com/cCLGSxlADN

— BBC Sport (@BBCSport) August 20, 2023

Mogle su Španjolke sve da riješe u 64. minutu, kada im je, nakon igranja rukom u svom kaznenom prostoru od strane Kire Volš. Odgovornost je preuzela Dženifer Ermoso, ali je golmanka Engleske Meri Erps uhvatila živu loptu.

U nastavku, kao ni u 13. minuta nadoknade vremena nije bilo mnogo uzbuđenja i na kraju je selekcija ‘furije’ sačuvala minimalnu prednost, dovoljnu da postanu nove planetarne šampionke. 

Author: Ethan Edwards