STOJANOVIĆ: Djevojke su bile sjajne…

stojanović

stojanovićFOTO: FIBA

Kadetska ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore je Evropsko prvenstvo B divizije u Podgorici završila na drugom mjestu, a Petar Stojanović, njihov vođa, sumirao je utiske nakon prvenstva.

On je za Radio Cetinje otkrio kako je teklo prvenstvo, ali i šta je bio primarni cilj reprezentacije uoči njegovog početka.

“Uspjeli smo da napravimo jako lijep rezultat i da ostvarimo cilj postavljen prije početka turnira. Iskreno, jako sam zadovoljan odnosom djevojaka koje su bile maksimalno posvećene, od prvog dana priprema, kako na terenu tako i van njega. Svi smo od samog početka bili kao jedno i to je nešto što nas je krasilo i što smo prenijeli na utakmicama. Moram da dodam da su ljudi iz stručnog štaba odradili odličan posao i mnogo doprinijeli svemu ovome.”

“Bez pomoćnika Miroslava Škare i Milene Đaletić, koji su pokazali ogromnu posvećenost i dali jednu sjajnu energiju, pa i tim menadžera Nikoline Popović, te Saveza koji nam je obezbijedio sjajne uslove, sve ovo ne bi bilo isto. Fiziotarapeut Vuk Džudović je takođe odradio svoj posao na profeisonalan način i pomogao nam da igračice budu maksimalno spremne za najbitnije mečeve.” rekao je Stojanović.

Mlade košarkašice su do finala stigle tako što su u grupi savladale Kipar, Irsku, Bugarsku i Švedsku. Nakon toga su u nokaut fazi porazile Rumuniju i Estoniju da bi u finalu bile poražene od Njemačke.

“Djevojke su mečevima od starta pristupile maksimalno ozbiljno. Nijednog protivnika nijesmo potcijenili, pa rezultat nije mogao izostai. Do finala smo ostvarili šest ubjedljivih pobjeda što je rezultat vrijedan zadovoljstva. Što se tiče finala, mislim da nam je falilo jako malo, a dosta nas je omela povreda Janje Dragišić koja je do finala pružala odlične partije. Moram istaći da se radi o talentovanoj generaciji , ali da je važno da je ispratimo na pravi način u narednom periodu kako bi se igračice razvijale u dobrom pravcu i za par godina postale dio seniorske reprezentacije.” dodao je Stojanović.

Rezultati svih uzrasta reprezentacije daju nam do znanja da je stanje u ženskoj košarci iz godine u godinu sve bolje, a Stojanović je na tu temu rekao: “Iako imamo malu bazu, posjedujemo jako puno mladih i talentovanih djevojčica, jako je bitno njegovati i razvijati njihov talenat. Nadam se da će svake godine biti bolji kvalitet, ali i veći broj klubova.”

Danas je i zvanično počeo Mundobasket koji će u centru pažnje biti naredne dvije nedelje, a na kom po drugi put učestvuje Crna Gora. Stojanović vjeruje da će naši košarkaši lako proći grupnu fazu, nakon čega bi mogli biti i iznenađenje turnira.

“Mundobasket kreće, nekako jedva čekamo da gledamo i uživamo u, siguran sam, sjajnim utakmicama koje nas očekuju. Vjerujem da će naša reprezentacija proći grupu, a onda, nikad se ne zna… Mislim da ćemo definitivno biti neugodan protivnik svima, a moguće je da budemo i najprijatnije iznenađenje prvenstva.” rekao je Stojanović, a onda otkrio i svog favorita za zlato na Mundobasketu.

“Definitivno su to Sjedinjene Američke Države. Iako nijesu u najjačem sastavu i nemaju toliko zvnučna imena u rosteru, u pripremnom periodu su pokazali da imaju ogroman kvalitet”

Author: Ethan Edwards