Svi za jednog, jedan za sve

Pešić

PešićFoto: KSS

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić nakon utkmice protiv Litvanije nije krio oduševljenje igrom svojih izabranika, a poslao je i poruku koja opisuje moto ove ekipe.

“Prije svega, čestitam mojoj ekipi. Velika pobjeda za nas, ali teška utakmica protiv sjajnog tima kakav je Litvanija. Imamo mnogo poštovanja prema njima, odigrali su sjajan turnir. Bilo je teško pripremiti utakmicu, da pronađemo energiju i koncentraciju u odbrani. Ako igrate Evroligu onda imate dva-tri dana da se oporavite, ali ako igrate svaka dva dana, onda je veoma teško. Imamo moto, svi za jednog jedan za sve. U teškim situacijama ne igrate kako želite da igrate, nego kako morate”, rekao je Pešić.

“All for one, one for all.” 🇷🇸#FIBAWC x #WinForAll pic.twitter.com/uaocCQYOwo

— FIBA Basketball World Cup 2023 🏆 (@FIBAWC) September 5, 2023

Prvi put ekipa će imati slobodna dan od početka turnira, a nakon toga slijedi borba za medalju i plasman na Olimpijske igre u Parizu.

“Ako hoćete da analizirate nekoga, gledate kako igra u teškim situacijama. U odbrani možete da vidite sve. Ako im zaustavite šut za tri poena što je kvalitet Litvanije, primili smo pet trojki u prvoj četvrtini, takođe smo kontrolisali njihov ofanzivni skok. U prvom poluvremenu imali su šest ofanzivnih skokova, u nastavku dva, a do sada u prosjeku 13. Sretni smo ovom pobjedom, ali smo i dalje na turniru. Spremamo se dalje. Prvi put imamo slobodan dan od početka turnira. Imali smo mnogo problema pogotovo sa Simanićem i sve smo morali da prođemo zajedno”, rekao je Pešić.

Posebno je izdvojio i partiju Alekse Avramovića koji je odigrao važnu ulogu u trećoj četvrtini.

“Hoću da pričam samo o košarci, ne da pravim trenersku kliniku. Ritam utakmica je veoma bitan. Ne možete stalno igrati kontranapade. Evropska košarka je potpuno drugačija u odnosu na NBA. Mnogo više ‘teče’. Ne samo trojke. Neki put smo srećni, ali morate razmišljati o šutu za dva poena. To je naš cilj. Neki put smo uspješni u tome kao večeras. Neki put nam to ne prođe. Večeras smo promijenili ritam utakmice. Recimo Avramović je bio ključan za tu ulogu. Trener mora da bude srećan u takvim situacijama”, rekao je Pešić.

Bogi has the sweetest jumpshot 🤤#FIBAWC pic.twitter.com/hZrzQOZkO6

— FIBA (@FIBA) September 5, 2023

Pešić ističe da je snaga njegove ekipe u igri u tranziciji, a posebno važnu ulogu u tome igra defanziva.

“Litvanija igra timsku košarku. Mi to znamo, to cijenimo. Oduzeli smo im način na koji oni igraju. To je put kako bismo trebali da igramo. Mi smo najbolji tim na ovom prvenstvu u tranziciji. To je nešto što mi želimo. To su igrači koji to mogu. Da bi to radili, mora da se igra odbrana. Mi nemamo širinu i onda se postavlja pitanje na koji način sakriti mane, a istaknuti prednosti”, rekao je Pešić.

Bio je posebno emotivan 74-godišnji trener koji je još jednom naglasio da je košarka timski sport i da jedan igrač ne čini ekipu.

“Ja sam uvijek emotivan. Tako funkcionišem. Dolazim sa prostora gdje nam je to imidž. Znam da slavim pobjedu, ali mogu da razumijem i kad izgubimo. Više slavim način kako smo pobijedili i kako igrači pokazuju reakciju. To je izazov za sve nas, trenere i igrače. Rekao sam igračima da je velika pobjeda za nas, ali zbog načina na koji smo došli do nje.

Možemo da filozofiramo koliko god, evo ja počinjem polako, košarka je timski sport iako živimo u vremenu gdje se traže pojedinci. Bez velikih igrača nema velikih ekipa. To je bilo uvijek, pa i danas. Istovremeno, postoji i ono da je jedan igrač ne pravi ekipu, ali jedan igrač može da rasturi ekipu. Mi se trudimo da toga nemamo u ovoj ekipi”, zaključio je Pešić.

Pročitajte i ovo:

Author: Ethan Edwards