“Trčanje je ono što me je spasilo”

Farah

FarahFoto: REUTERS/Lee Smith

Britanski atletičar Mo Farah završio je danas karijeru u istrčavši posljednju trku, a u polumaratonu od Njukasla do Saut Šildsa zauzeo je četvrto mjesto.

On je trku je završio sa tri minuta i 30 sekundi zaostatka za pobjednikom Tamiratom Tolom iz Etiopije, koji je ostvario rezultat od 59 minuta i 58 sekundi, a loš početak koštao ga je boljeg plasmana.

“Emotivnan sam, razmišljam o mnogo toga. Sve što znam je trčanje i ono me je tolike godine usrećivalo. Trčanje mi je sve. Trčanje je ono što me je spasilo”, rekao je Farah za BBC.

Farah je postao prvi Britanac koji se na Olimpijskim igrama takmičio u trkama na 5.000 metara i 10.000 metara i osvojio dvije zlatne medalje na Igrama u Londonu 2012. godine, da bi četiri godine kasnije u Rio de Ženeiru odbranio te titule.

Takođe, tokom dvadesetogodišnje karijere osvojio je šest titula svjetskog prvaka, pet evropskog prvaka i dvije titule evropskog šampiona u dvorani, a pobijedio je i na maratonu u Čikagu.

U posljednjih 200 metara današnje trke mahao je publici, prije nego što je lagano utrčao u cilj.

“Bez navijača ne bih uspio. Želio sam da završim karijeru u Njukaslu, imam sjajne uspomene. Zaista mi je bilo važno da dođem ovdje i pružim podršku. Važno je imati ovakve trke, bez podrške zajednice u Njukaslu ne bi bilo isto”, naveo je Farah.

Pročitajte i ovo:

Author: Ethan Edwards